6th Åžubat 2008

Windows 7 Hakkında Herşey

KategoriKategorilenmemiÅŸ |

Microsoft Windows 7 hakkında merak ettiğiniz her şey!

Windows 1992′den beri üstünde bulunan yükten kurtulabilir: Windows 3.1′den bu yana süregelen, görev çubuÄŸu ve Windows Explorer’dan oluÅŸan kullanıcı arabirimi.

Düşünülen yeni kullanım yöntemi ise Microsoft Surface: Kullanıcı dosyaları ve klasörleri sanki masanın üstünde duruyormuÅŸ gibi yönetebilecek. Dokunmatik ekran sayesinde sanal bir yığın içinden Word dokümanlarınızı veya kameradan fotoÄŸraflarınızı ekrana yükleyebileceksiniz. Senelerden beri aÅŸina olduÄŸumuz fare-klavye ile kontrol tamamen ortadan kalkabilir. Daha aralık ayında Microsoft teknisyeni Hilton Locke weblogunda şöyle yazmıştı: “EÄŸer iPhone’un dokunmatik özelliklerinden etkilendiyseniz, Windows 7′ye bayılacaksınız.”

Temel deÄŸiÅŸiklikler

Microsoft bilgisayarla çalışmayı daha da basitleştirmek için alet çantasının en derinlerine el atmak istiyor. Bir örnek: Yeni W-LAN özellikleri. Şimdiye kadar ağ adaptörü sadece bir bağlantı gerçekleştirebiliyordu. Laptopu ile hem internet erişim noktasına hem de arkadaşının laptopuna bağlanmak isteyenler için durum kötü gözüküyordu. Microsoft bir sonraki işletim sistemi nesli ile sanal ağ adaptörleri oluşturmak istiyor. Windows her bağlantı için sanal bir W-LAN kartı oluşturuyor, her ne kadar fiziksel açıdan bir tane bulunsa da… Böylece kullanıcı birçok cihaza ve erişim noktasına aynı anda bağlanabilecek, hatta laptoplar internet bağlantısını farklı yerlere de iletebilecek. Bunun sonucu olarak, eğer erişim noktasının dışında bir yerde bulunuyorsanız ekstra bir bağlantı şansınız daha olacak.

Windows 7,25 MB’a iniyor

Fakat Microsoft yöneticileri daha da fazlasını istiyor ve Windows’un temeli olan çekirdeÄŸi yeniden inÅŸa etmeye çalışıyor. Vista’da da kullanılan NT çekirdeÄŸi artık 15 senelik oldu. Bu durumu Microsoft geliÅŸtiricisi Eric Traut bile itiraf etti. MinWin olarak adlandırılan yeni çekirdek 25 MB sabit disk ve 40 MB RAM’a ihtiyaç duyacak. Püf nokta: ModülleÅŸtirme.

MinWin sadece temel fonksiyonları sunuyor ve kullanım amacına göre yeni modülleri ekliyor. Sonuç olarak MinWin aynı prensiplere göre masaüstü bilgisayarları, PDA’lar ve akıllı telefonlarda kullanılacak. Bu ay çıkacak olan Windows Server 2008 de buna benzer bir temel üzerine geliÅŸtirildi: Minimum çekirdek kurulumu mevcut. Yönetici isterse bunun üzerine mail, yazıcı ve web sunucusu ekleyebiliyor.

Sanallaştırma sayesinde geri uyumluluk

Windows’ta yapılacak bu denli sert bir deÄŸiÅŸiklik, sorunlar olmadan gerçekleÅŸemiyor. Sürücüler ve uygulamalar yeniden geliÅŸtirilip, her ÅŸeyden önce kullanıcı tarafından yeniden satın alınmalıydı. Microsoft bu ÅŸoku “SanallaÅŸtırma” ile ortadan kaldırabilir. Eski iÅŸletim sistemlerinin bileÅŸenleri, Windows 7′de sanal olarak temsil edilebilir ve böylece eski programlar buna baÅŸvurup problemsiz çalışabilir. Kullanıcı bu sürecin farkına bile varmayacak, zira sanallaÅŸtırma sıkı bir ÅŸekilde kullanıcı arayüzü ile baÄŸlanmış olacak. Bu sayede Windows XP ve Vista programları kullanılmaya devam edilebilecek.

Geleceğin müziği

Bu yeni özelliklerin yanında, Microsoft’un zaman azlığı sebebiyle Vista’ya ekleyemediÄŸi bazı eski özellikler geniÅŸletilecek. Mesela yeni dosya sistemi WinFS bilgisayar dünyasına giriÅŸini yapacak. Verileri arama ve verilerin yönetimi çok daha kolay bir ÅŸekilde gerçekleÅŸecek. Bunun dışında BitLocker ve Güvenlik Duvarı’nın kullanımı kolaylaÅŸtırılacak. DiÄŸer yenilikler arasında Internet Explorer 9, Media Player 12 ve Linux/Mac OS’ta standart olan sanal masaüstleri var.

Önümüzdeki üç sene içinde de Microsoft tamamen 32-bit mimarisinden vazgeçemeyecek. Çünkü spekülasyonlar Windows 7′nin hem 32 hem de 64-bit sürüm olarak piyasaya sürüleceÄŸine iÅŸaret ediyor.

İnternetHaber

Yorum yapın


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/live/public_html/wp-content/plugins/all-in-one-seo-pack/all_in_one_seo_pack.php:165) in /home/live/public_html/wp-content/plugins/sayfa_sayac/sayfa_sayac.php on line 451